Pyrus communis Williams

Pyrus communis ‘Williams’ is een peervariëteit die ook wel bekend staat als ‘Bartlett’ in de Verenigde Staten en Canada. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over deze specifieke perenvariëteit:

Oorsprong:

De ‘Williams’ peer is ontstaan in Engeland en werd in 1796 geïntroduceerd door de kweker Williams of Turnham Green in Londen. In de Verenigde Staten staat deze peer bekend als ‘Bartlett’, genoemd naar de Amerikaanse pionier Enoch Bartlett, die de variëteit in de 19e eeuw populair maakte.

De ‘Williams’ peer staat bekend om zijn zoete en sappige smaak. Het vruchtvlees is zacht en heeft een fijne textuur.

De schil van de ‘Williams’ peer is glad en dun, en de kleur varieert van groen tot geel. Bij volledige rijpheid kan de peer een lichte blos van roodachtig bruin ontwikkelen aan de zonnige zijde.

De oogst van ‘Williams’ peren vindt meestal plaats in augustus tot september, afhankelijk van de lokale groeiomstandigheden en het klimaat.

‘Williams’ peren zijn geschikt voor verse consumptie vanwege hun zoete smaak en sappige textuur. Ze zijn ook populair voor het maken van perensap, compotes, jam en worden vaak gebruikt in bakrecepten.

Hoewel ‘Williams’ peren enkele weken kunnen worden bewaard, zijn ze het beste als ze vers worden geconsumeerd. Ze hebben niet de langste bewaartijd in vergelijking met sommige andere perenvariëteiten.

‘Williams’ is zelfbestuivend, wat betekent dat het in staat is om vrucht te dragen zonder bestuiving door pollen van andere perenbomen. Het kan echter nog steeds profiteren van bestuiving door andere perenrassen in de buurt.

‘Williams’ peren gedijen goed in gematigde klimaten met voldoende zonlicht. Zorg voor goed doorlatende grond en regelmatige irrigatie voor een gezonde groei.