Malus domestica Topaz

Malus domestica ‘Topaz’ is een moderne appelvariëteit die afkomstig is uit Tsjechië. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over deze specifieke appel:

Topaz
Oorsprong:

‘Topaz’ is ontwikkeld aan het Research Institute for Fruit Growing in Holovousy, Tsjechië. Het is het resultaat van een kruising tussen de variëteiten ‘Vanda’ en ‘Rubin’.

‘Topaz’ staat bekend om zijn uitstekende smaak. Het vruchtvlees is sappig en knapperig, met een aangename balans tussen zoet en zuur. Het heeft een verfrissende en aromatische smaak.

De appels van ‘Topaz’ hebben een opvallende rode blos op een gele tot groengele achtergrond. De vorm van de appel is over het algemeen rond tot enigszins kegelvormig.

De oogst van ‘Topaz’ vindt meestal plaats in september tot oktober, afhankelijk van de lokale groeiomstandigheden en het klimaat.

‘Topaz’ is een veelzijdige appel die geschikt is voor vers consumeren, maar ook goed presteert in de keuken. Het kan worden gebruikt voor het maken van appelmoes, sappen, appeltaarten en andere gebakken producten.

‘Topaz’ is een zelfbestuivende variëteit, wat betekent dat het in staat is om vrucht te dragen zonder bestuiving door pollen van andere appelbomen. Dit maakt het een handige keuze voor thuiskwekers.

‘Topaz’ gedijt goed in gematigde klimaten met voldoende zonlicht. Zorg voor goed doorlatende grond en regelmatige irrigatie voor een gezonde groei.

‘Topaz’ staat bekend om zijn goede ziekteresistentie, waaronder resistentie tegen schurft, een veelvoorkomende appelziekte.