Malus domestica Santana

Malus domestica ‘Santana’ is een bijzondere appelvariëteit, omdat deze bekendstaat om zijn donkerrode schil en roodachtig vruchtvlees, evenals zijn resistentie tegen schurft. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over deze specifieke appel:

Santana
Oorsprong:

‘Santana’ is ontstaan uit een kruising tussen de rassen ‘Elise’ en ‘Prima’. Deze variëteit is ontwikkeld in Zwitserland en wordt geprezen vanwege zijn resistentie tegen schurft, een veelvoorkomende schimmelziekte bij appels.

Het vruchtvlees van ‘Santana’ is stevig, sappig en heeft een zoete smaak met een lichte zuurheid. De kleur van het vruchtvlees is opvallend rood, wat de variëteit onderscheidt van veel andere appels.

De appels hebben een helder donkerrode tot paarse schil met gele accenten. De vorm is vaak rond tot enigszins afgeplat.

‘Santana’ wordt meestal geoogst in september tot oktober, afhankelijk van de groeiomstandigheden en het klimaat in een bepaalde regio.

‘Santana’ is geschikt voor verse consumptie, maar kan ook worden gebruikt in salades, sappen, en gebak. De opvallende kleur van het vruchtvlees maakt het een aantrekkelijke keuze voor culinaire toepassingen.

‘Santana’ is een zelfbestuivende variëteit, wat betekent dat het in staat is om vrucht te dragen zonder bestuiving door pollen van andere appelbomen. Dit maakt het een praktische keuze voor thuisgardeners.

‘Santana’ gedijt goed in gematigde klimaten met voldoende zonlicht. Het is een sterke groeier en vertoont een goede resistentie tegen schurft, wat kan bijdragen aan verminderde afhankelijkheid van fungiciden.

‘Santana’ heeft ook enige bekendheid verworven vanwege zijn potentieel als een appel met een lager allergie gehalte. Het wordt soms aanbevolen voor mensen met een allergie voor appels.