Malus domestica James Grieve

Malus domestica ‘James Grieve’ is een Schotse appelvariëteit die bekend staat om zijn unieke smaak en aantrekkelijke verschijning. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over deze specifieke appel:

James-Grieve
Oorsprong:

‘James Grieve’ is ontstaan in Edinburgh, Schotland, in de late 19e eeuw. Het is vernoemd naar James Grieve, de persoon die verantwoordelijk was voor het selecteren en introduceren van deze appelvariëteit.

Deze appel staat bekend om zijn verfrissende smaak met een uitgesproken zuur karakter. Het vruchtvlees is sappig en fijnkorrelig. Het heeft een goede balans tussen zoet en zuur, waardoor het zowel geschikt is voor vers consumeren als voor het gebruik in gebak en appelmoes.

‘James Grieve’ heeft een dunne, gladde schil die vaak een combinatie van geel en rood vertoont. De appel is meestal middelgroot en heeft een ronde tot iets afgeplatte vorm.

De oogst van ‘James Grieve’ vindt meestal plaats in augustus tot september, afhankelijk van de lokale groeiomstandigheden en het klimaat.

Deze appelvariëteit is veelzijdig en kan zowel vers gegeten worden als worden gebruikt in gebak, salades en appelmoes. De sappige textuur en verfrissende smaak maken het een gewilde keuze voor verschillende culinaire toepassingen.

‘James Grieve’ is een zelfsteriele variëteit, wat betekent dat het profiteert van bestuiving door pollen van andere appelbomen. Voor een optimale opbrengst is het raadzaam om andere appelbomen met compatibele bloeitijden in de buurt te hebben.

Deze appel gedijt goed in gematigde klimaten met voldoende zonlicht. Zorg voor goed doorlatende grond en regelmatige irrigatie voor een gezonde groei.