Malus domestica Gravensteiner

Malus domestica ‘Gravensteiner’ is een Duitse appelvariëteit die bekend staat om zijn uitstekende smaak en veelzijdige gebruiksmogelijkheden. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over deze specifieke appel:

Gravensteiner
Oorsprong:

‘Gravensteiner’ is ontstaan in Duitsland en werd voor het eerst beschreven in de 17e eeuw. Het is een oude variëteit die nog steeds populair is vanwege zijn smaak en andere kwaliteiten.

Deze appel staat bekend om zijn zoete, sappige, en aromatische smaak. Het vruchtvlees is fijnkorrelig en heeft een goede balans tussen zoet en zuur. Het aroma is vaak sterk en aangenaam.

‘Gravensteiner’ heeft een karakteristieke uiterlijk met een geelgroene schil die vaak roodachtige blos heeft aan de zonnige zijde van de appel. De vorm is meestal rond tot enigszins afgeplat.

De oogst van ‘Gravensteiner’ vindt meestal plaats in september, hoewel de precieze oogsttijd kan variëren afhankelijk van de lokale groeiomstandigheden en het klimaat.

‘Gravensteiner’ is geschikt voor verse consumptie en heeft ook uitstekende eigenschappen voor het maken van appelmoes, appelsap, en gebak, inclusief appeltaarten.

‘Gravensteiner’ is zelfsteriel, wat betekent dat het beter vrucht zet met behulp van stuifmeel van andere appelbomen. Het is daarom aan te raden om andere appelbomen met compatibele bloeitijden in de buurt te hebben voor een optimale vruchtzetting.

Deze appelvariëteit gedijt goed in gematigde klimaten met voldoende zonlicht. Zorg voor goed doorlatende grond en regelmatige irrigatie voor een gezonde groei.