Malus domestica Gala

Malus domestica ‘Gala’ is een populaire appelvariëteit die wereldwijd bekend is vanwege zijn zoete smaak, knapperige textuur en aantrekkelijke uiterlijk. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over deze specifieke appel:

Gala-appel
Oorsprong:

‘Gala’ is ontstaan in Nieuw-Zeeland in de jaren 1930 als resultaat van een kruising tussen de rassen ‘Kidd’s Orange Red’ en ‘Golden Delicious’. Het werd geïntroduceerd in de commerciële teelt in de jaren 1970.

‘Gala’ appels staan bekend om hun zoete smaak en knapperige textuur. Het vruchtvlees is sappig en heeft een aangename combinatie van zoetheid en lichte zuurheid.

De appels hebben meestal een karakteristieke blos van rood-oranje strepen op een gele achtergrond. De vorm is vaak rond en enigszins afgeplat.

De oogst van ‘Gala’ appels vindt meestal plaats in het late zomerseizoen, variërend van augustus tot september, afhankelijk van de lokale groeiomstandigheden en het klimaat.

‘Gala’ appels zijn ideaal voor verse consumptie vanwege hun zoete smaak en knapperige textuur. Ze kunnen ook worden gebruikt in salades, appeltaarten, appelmoes en andere culinaire toepassingen.

Hoewel ‘Gala’ technisch gezien zelfbestuivend is, kan kruisbestuiving met andere appelbomen de opbrengst bevorderen. Het hebben van andere appelrassen met compatibele bloeitijden in de buurt kan gunstig zijn.

‘Gala’ appels gedijen goed in gematigde klimaten met voldoende zonlicht. Zorg voor goed doorlatende grond en regelmatige irrigatie voor een gezonde groei.