Malus domestica Elstar

Malus domestica ‘Elstar’ is een populaire appelvariëteit die in Nederland is ontwikkeld. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over deze specifieke appel:

Elstar
Oorsprong:

De ‘Elstar’ is ontstaan uit een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie-appel en werd voor het eerst geteeld in Nederland in de jaren 50 van de 20e eeuw. De officiële registratie vond plaats in 1972.

Over het algemeen vertoont ‘Elstar’ een goede weerstand tegen veel voorkomende appelziekten, maar het is nog steeds belangrijk om de algemene gezondheid van de boom te monitoren en indien nodig passende maatregelen te nemen.

‘Elstar’ staat bekend om zijn aangename, frisse en zoete smaak met een lichte zuurheid. Het vruchtvlees is sappig en knapperig, waardoor het een populaire keuze is voor vers consumeren en gebruik in salades.

De ‘Elstar’-appel heeft een aantrekkelijke rode blos op een geelgroene achtergrond. De vrucht heeft meestal een ronde tot kegelvormige vorm.

De appels van ‘Elstar’ worden meestal geoogst in september en oktober, afhankelijk van de regio en de lokale groeiomstandigheden.

‘Elstar’ is veelzijdig en kan worden gebruikt voor verse consumptie, maar het is ook geschikt voor het maken van appelmoes, sappen en gebak. Het behoudt zijn smaak goed, zelfs na het koken of bakken.

Pyrus pyrifolia ‘Hosui’ is een zelfbestuivende variëteit, wat betekent dat het fruit kan produceren zonder de aanwezigheid van een andere perenboom voor bestuiving. Dit maakt het een goede keuze voor tuinen waar slechts één perenboom wordt gekweekt.